Kalça Kireçlenmesi Belirtileri
Tıbbi terim olarak “kalça osteoartriti” veya “kalça artrozu” olarak da adlandırılır. Kalça kireçlenmesi osteoartrit, eklemlerin zamanla aşınması, zedelenmesi ve kıkırdak dokusunun yıpranması sonucu meydana gelen bir eklem hastalığıdır.
Kalça Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Yaygın belirti ağrıdır. Kalça bölgesinde, kasıkta veya uylukta hissedilen ağrı, hareket ettikçe artabilir. Ağrı genellikle hareketle başlar ve dinlenme ile azalabilir. Kalça kireçlenmesi olan kişilerde eklem sertliği ve hareket kısıtlılığı gelişebilir. Özellikle uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra hareket etmeye çalışırken sertlik hissedilebilir.
Kireçlenme ilerledikçe, yürümek zorlaşabilir. Topallama veya topallayarak yürüme görülebilir. Eklemlerde şişlik, hissedilir bir sıcaklık ve eklem çevresinde hassasiyet gelişebilir. Özellikle hastanın hareketsiz olduğu gece saatlerinde ağrı artabilir. Bu durum uykuya dalmanızı veya uyumanızı zorlaştırabilir.
Eklem kıkırdağı aşındıkça, eklemde şekil değişiklikleri meydana gelebilir. Bu deformiteler eklem hareketliliğini etkileyebilir. Eğer kalça kireçlenmesi belirtilerinden bir veya birkaçını yaşıyorsanız, mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmanız önerilir. Tanı ve tedavi için doktorunuz genellikle fizik muayene, röntgen, MRI gibi görüntüleme testleri ve semptomlarınızı değerlendirecektir.
Kalça Kireçlenmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kalça kireçlenmesi tedavisinde kireçlenmeyi yaratan veya bu soruna bağlı oluşan kas kısalıkları ve zayıflıkları saptanmaktadır. Bu bilgiler dahilinde kişiye özel çizilen bir egzersiz programı ile kişinin sorunları belirli ölçüde giderilebilmektedir.
Kireçlenmenin bulunduğu kişilerde sorunun sadece kalçada olduğu hatasına düşmemek önemlidir. Sorun tüm bacağa, karın ve sırt kaslarına, hatta diğer bacağa da yansıyabilmektedir. Bu nedenle kişinin sadece sorunlu kalçasının değil, etkilenebilecek tüm kaslarının gözden geçirilerek egzersiz planı yapılması gerekir.
Bu egzersizlerin temelini germe ve kuvvetlendirme egzersizleri içerir, ancak egzersiz yapmaya başladıktan sonra maksimum etkinin görülebilmesi için 4-6 hafta geçmelidir. Önerilen sporlar içinde ise yüzme kalça eklemine direk yük vermediği için önde gelen spor dallarındandır.
Bunun yanı sıra su içerisinde yapılan egzersizler ve bisiklet önerilen diğer sporlar arasında bulunur. Suyun, egzersizin ve sıcağın beraber uygulanabildiği kaplıcalar iyi birer seçenek olabilir. Kalça kireçlenmesi tedavisinde kişinin ağrısını dindirmeye yönelik ağrı kesici tedaviler, eklemi destekleyen kas ve tendonları germe ve kuvvetlendirme amaçlı egzersizler, ekleme yüzeysel sıcak veya derin sıcak uygulamaları etkin tedavi seçenekleridir.
Cerrahi dışı tedavilerle (konservatif tedaviler) kontrol altına alınamaz ise atroskopi, osteotomi ve kalça protezi uygulamaları iyi bir seçenek olabilmektedir. Burada unutulmaması gereken en önemli konu tedavinin kişiye özel planlanması gerektiğidir.